Civil Judge Exam Practice Paper 25

1- The Rajya Sabha can detain the ordinary bill for a maximum period of
(a) 14 days
(b) 1 month
(c) 3 months
(d) 6 months

Ans.: (d)

2- Who is the ex-officio Chairman of the Planning Commission?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Law Minister
(d) Finance Minister

Ans.: (b)

3- The Panchayati Raj system under 73rd Constitutional Amendment Act, 1993 does not apply to
(a) Nagaland, Meghalaya, Mizoram
(b) Chhattishgarh, Uttarakhand, Jharkhand,
(c) Uttarakhand, Bihar, Rajasthan.
(d) Karnataka, Tamil Nadu, Mizoram

Ans.: (a)

4- Which state of India has made Rain water harvesting compulsory for all houses?
(a) Rajasthan
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu

Ans.: (d)

5- As a non-member who can participate in the proceedings of either House of Parliament?
(a) Vice President
(b) Chief Justice
(c) Attorney General
(d) None of these

Ans.: (c)

6- In the year 2010, the Election Commission of India celebrated its
(a) Silver Jubilee
(b) Golden Jubilee
(c) Diamond Jubilee
(d) Platinum Jubilee

Ans.: (c)

7- Who among the following can act as Presiding Officer of the House without being its member?
(a) Speaker of the Lok Sabha
(b) Vice President of India
(c) Chairman of the Legislative Council
(d) Speaker of the Legislative Assembly

Ans.: (b)

8- Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
(a) Parliament
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Vice President

Ans.: (c)

9- The Joint sitting of Indian Parliament for transacting a legislative business is presided over by.
(a) Prime Minister of India
(b) Senior most member of Parliament
(c) Chairman of the Rajya Sabha
(d) Speaker of the Lok Sabha

Ans.: (d)

10- The Secession of a State From the Indian Union has been barred by
(a) Constitution (35th Amendment) Act, 1974
(b) Constitution (29th Amendment) Act, 1972
(c) Constitution (22nd Amendment) Act, 1969
(d) Constitution (16th Amendment) Act, 1963

Ans.: (d)

11- Who is the First Law Officer of the Government of India?
(a) Union Law Minister
(b) Attorney General of India
(c) Law Secretary
(d) Chief Justice of India

Ans.: (b)

12- Which one of the following States was the first to introduce Panchayati Raj system?
(a) Uttar Pradesh
(b) Haryana
(c) Rajasthan
(d) West Bangal

Ans.: (c)

13- The Principle of Fundamental Rights cannot be amended under Article 368, was propounded by the Supreme Court of India in.
(a) Maneka Gandhi V. Union of India
(b) Golak Nath V. State of Punjab
(c) Keshavanand Bharti V. State of Kerala
(d) Gopalan Vs. State of Madras

Ans.: (b)

14- Which one of the following States does not have a bicameral legislature?
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Karnataka

Ans.: (b)

15- Who presides over the Lok Sabha in the absence of the Speaker and Deputy Speaker?
(a) Leader of the opposition
(b) Senior most member of the House.
(c) A member of the six members panel determined by the Speaker.
(d) Secretary General of the Lok Sabha.

Ans.: (c)

16- The Finance Commission, as laid down in Article 280 of the Constitution is constituted by
(a) Prime Minister
(b) President of India
(c) Chief Justice of the Supreme Court of India
(d) Parliament

Ans.: (b)

17- The Right of Children to Free and Compulsory Education Act came into force from
(a) 1st April, 2008
(b) 1st January 2009
(c) 1st April 2010
(d) 1st July 2011

Ans.: (c)

18- The Committee on Parliament which has the largest membership is
(a) The committee on Privileges
(b) The Public Account Committee
(c) The Estimate Committee
(d) The Committee on Public Undertakings

Ans.: (c)

19- The Lok Sabha Secretariat comes under direct supervision of
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Parliament Affairs
(c) Prime Minister’s office
(d) Speaker of the Lok Sabha

Ans.: (d)

20- Who decides whether a bill is money bill or not?
(a) The President
(b) The Speaker of Lok Sabha
(c) The Finance Secretary
(d) The Finance Minister

Ans.: (b)

21- If the Budget of the Government does not get passed by 1st April, how is the government expenditure undertaken?
(a) Vote on credit
(b) Supplementary grant
(c) Vote an account
(d) None of the above

Ans.: (c)

22- Which one of the following is not one of the documents that are presented to Parliament as a part of Budget?
(a) Revenue Bill
(b) Appropriation Bill
(c) Demands for grants
(d) None of the above

Ans.: (a)

23- Which of the following economic subjects does not come in the ambit of Finance Commission?
(a) Division and distribution of income tax and others taxes.
(b) Grant-in-aid to the states by the union
(c) Distribution of Plan Revenue Resources.
(d) Any other matter concerning financial relations between the Union and States

Ans.: (c)

24- As compared to 2012-13 defence spending has been increased by what percentage in the Union Budget for 2013-14?
(a) 12.1%
(b) 13.1%
(c) 14.1%
(d) 15.1%

Ans.: (c)

25- Disguised unemployment is a feature of
(a) Industry
(b) Trade
(c) Agriculture
(d) Transport

Ans.: (c)

163 thoughts on “Civil Judge Exam Practice Paper 25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *