CLAT PRACTICE PAPER 53

 

Question 1:

When was the draft Constitution of India prepared by the Drafting Committee submitted to the President of the Constituent Assembly—
(a) 28th Feb. 1948
(b) 26th Feb. 1948
(c) 21st Feb. 1948
(d) 25th Feb. 1948

Answer: Option A

Question2:
When was the Second Reading of the Constitution completed in the Constituent Assembly—
(a) 18 Nov. 1949
(b) 17 Nov. 1949
(c) 15 Nov. 1949
(d) 16 Nov. 1949

Answer: Option D

Question3:
How many readings were held on the Constitution in the Constituent Assembly—
(a) First Reading
(b) Third Reading
(c) Second Reading
(d) None of the above

Answer: Option B

Question4:
When was the Constitution of India adopted by the Constituent Assembly—
(b) 25th Nov. 1949
(c) 29th Nov. 1949
(d) 26th Nov. 1949
(d) 27th Nov. 1949

Answer: Option C

Question5:
How many Princely States existed at the time when the Constituent Assembly was making the Constitution—
(a) 600
(b) 800
(c) 900
(d) 950

Answer: Option A

Question6:
Who said, ‘I feel, however, good a Constitution may be, it is sure to turn out bad because those who are called to work it, taken to be a bad lot. However bad a Constitution may be, it may turn out to be good if those who are called to work it, happens to be a good lot. The working of a Constitution does not depend wholly upon the nature of the Constitution’—
(a) Dr. Ambedkar
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. SubhashKashyap
(d) None of the above

Answer: Option A

Question7:
Who stated, ‘As to the execution that the Draft Constitution has produced a good part of the provisions of the Government of India Act 1935, make no apologies. There is nothing to be ashamed of in Borrowing.’—
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawhar Lal Nehru
(c) Gandhiji
(d) Dr. Ambedkar

Answer: Option D/span>

Question8:
Who said, ‘If the people who are elected are capable and men of character and integrity, they would be able to make the best even of a defective Constitution. If they are lacking in these, the Constitution cannot help the country’—
(a) SardarHukam Singh
(b) K. M. Munshi
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) SardarBallabhBhai Patel

Answer: Option C

Question9:
When were the election to the Constituent Assembly held—
(a) July 1946
(b) Aug. 1946
(c) Sep. 1946
(d) Oct. 1946

Answer: Option A

Question10:
In the Constituent Assembly how many seats were got by the Congress—
(a) 204
(b) 205
(c) 203
(d) 208

Answer: Option B

Question11:
How many seats were obtained by the Muslim League in the Constituent Assembly—
(a) 74
(b) 75
(c) 73
(d) 76

Answer: Option C

Question12:
How many seats were acquired by the other parties in the Constituent Assembly—
(a) 14
(b) 15
(c) 17
(d) 18

Answer: Option A

Question13:
How many total members were elected in the Constituent Assembly—
(a) 296
(b) 293
(c) 291
(d) 292

Answer: Option D

Question14:
In the Parliament of India Upper House in known as—
(a) LokSabha
(b) RajyaSabha
(c) Council of States
(d) None of the above

Answer: Option B

Question15:
In the Parliament, Lower House is called as—
(a) Legislative Assembly
(b) Legislative Council
(c) RajyaSabha
(d) LokSabha (House of People)

Answer: Option D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *