CLAT PRACTICE PAPER 54

 

Question1: In the Constituent Assembly who was the Head of the Union Constitution Committee

(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) SubhashBuse
(d) None of the above

Answer: Option A

Question2: In the Constituent Assembly which words were associated with the Parliament

(a) Parliament of the Legislature
(b) Parliament of the Union
(c) Parliament of the Federation
(d) All the above

Answer: Option C

Question3: In the Constituent Assembly, it was said that Parliament of the Federation shall consist of the President and what else

(a) National Legislature
(b) National Assembly
(c) House of People
(d) Council of State

Answer: Option A

Question4: In the Constituent Assembly, which committee recommended that Indian Constitution adopt Parliamentary Form of Executive—

(a) Drafting Committee
(b) Constitutional Committee
(c) Union Constitution Committee
(d) All the above

Answer: Option C

Question5: In the Constituent Assembly, how many seats were fixed for House of People

(a) 500
(b) 400
(c) 300
(d) 250

Answer: Option A

Question6: In the Constituent Assembly, what was the number of population fixed for one Representative

(a) 7,500
(b) 7,50,000
(c) 50,000
(d) 78,500

Answer: Option B

Question7: Who elected Dr. Rajendra Prasad as the First President of India

(a) Constituent Assembly
(b) Legislative Assembly
(c) Council of State
(d) LokSabha

Answer: Option A

Question8: In the Constituent Assembly who proposed the name of Dr. Rajendra Prasad as President of India

(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar Patel
(c) A & B
(d) None of the above

Answer: Option C

Question9: Which is our National anthem

(a) Jana GanaMana
(b) VandeMatram
(c) A & B
(d) None of the above

Answer: Option C

Question10: When did the Constituent Assembly adopt National Anthem

(a) 25th Jan. 1950
(b) 26th Jan. 1950
(c) 24th Jan. 1950
(d) 29th Jan. 1950

Answer: Option C

Question11 Right to travel is a fundamental right?
a) Article 19 of the constitution.
b) Article 21 of the constitution.
c) Article 14 of the constitution.
d) None of the above

Answer: Option B

Question12 . Ambedkar acted in constituent assembly.
a) President of the assembly
b) Chairman of the drafting committee
c) The leading spokesman of the weaker section
d) A strong defender of fundamental right

Answer: Option B

Question13. In India, international treaties we ratify by
a) Parliament
b) President
c) Prime minister
d) Union cabinet

Answer: Option B

Question14. It is a constitutional requirement that the parliament shall meet at least
a) Twice in an year
b) Thrice in an year
c) Ones in an year
d) None of the above

Answer: Option A

Question15. Governor of a state can be removed by
a) Impeachment by legislature
b) President
c) By the state cabinet
d) The union government at the request of the chief minister.

Answer: Option B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *