CLAT PRACTICE PAPER 55

1. At a joint sitting of Parliament, who presides?

(a) President of India

(b) Chairman of Rajya Sabha

(c) Speaker of Lok Sabha

(d) Vice-President of India

Answer: Option A

2. Nothing is said to be done or believed to be done in good faith which is done or believed without due care & intention – is the definition of good faith contained in
a. Section 29 of IPC
b. Section 29A of IPC
c. Section 52 of IPC
d. Section 52A of IPC.

Answer: Option B

3.. General exceptions are contained in
a. Chapter III of IPC
b. Chapter IV of IPC
c. Chapter V of IPC
d. Chapter VI of IPC.

Answer: Option B

4. Section 76 provides that nothing is an offence which is done by a person who is or who by reason of
a. Mistake of fact in good faith believes himself to be bound by law to do it
b. Mistake of law in good faith believes himself to be bound by law to do it
c. Mistake of fact believes himself to be bound by morals to do it
d. All the above.

Answer: Option B

4. Under section 79, nothing is an offence which is done by a person who is justified by law or who by reason of mistake of fact in good faith believes himself to be
a. Bound by law to do it
b. Justified by law to do it
c. Bound by morality to do it
d. All the above.

Answer: Option A

5. The maximum ‘ignorantia juris non excusat’ means
a. Ignorance of law is no excuse
b. Ignorance of fact is no excuse
c. Ignorance of law is an excuse
d. Ignorance of fact is an excuse.

Answer: Option B

6. Communication of acceptance is complete as against the acceptor
a. When it comes to the knowledge of the proposer
b. When it is put in the course of transmission
c. When it is communicated to the acceptor that the acceptance has reached the propose
d. When the proposer conveys the acceptance to the acceptor.

Answer: Option A

7. Revocation of offer by letter or telegram can be complete
a. When it is dispatched
b. When it is received by the offeree
c. When it reaches the offeree
d. Both (a) and (c).

Answer: Option B

8. Acceptance to be valid must
a. Be absolute
b. Be unqualified
c. Both be absolute & unqualified
d. Be conditional.

Answer: Option C

9. A contract with or by a minor is a
a. Valid contract
b. Void contract
c. Voidable contract
d. Voidable at the option of either party.

Answer: Option B

10. A contract which ceases to be enforceable by law becomes void
a. When it ceases to be enforceable
b. Before it ceases to be enforceable
c. No such condition necessary
d. None of above.

Answer: Option A

11. Which writ is issued by a high court or the Supreme Court to compel an authority to prform a function that it was not performing?
a. Writ of Certiorari
b. Writ of Habeas Corpus
c. Writ of Mandamus
d. Writ of Quo Warranto

Answer: Option C

121. The chief Election Commissioner can be removed from his office:
a. By the Chief Justice of India
b. Y the President
c. On the basis of a resolution of the Cabinet
d. On the basis of proved misbehavior by 2/3rd majority of both houses of parliament

Answer: Option C

13. If the speaker of the Lok Sabha intends to vacate his office before the expiry of his term, he sends his resignation to the:
a. Chairman of the Rajya Sabha
b. Leader of the House (Lok Sabha)
c. Deputy Speaker of Lok Sabha
d. President of India

Answer: Option D

14. In which case did the Supreme Court of India determine that the parliament has power to make amendment in fundamental rights, but it cannot make any change in basic structure of the constitution?
a. Golak Nath Case
b. Keshavananda bharati case
c. Both A and B
d. Neither A nor B

Answer: Option C

15. First woman judge to be appointed to Supreme Court was:
a. Rani Jethmalani
b. Anna George Malhotra
c. M. Fathima beevi
d. Leila Seth

Answer: Option B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *