CIVIL JUDGE EXA, PRACTICE PAPER 109

  • July 18, 2017
  • 10:30 am
  • Abhay Sharma

 

1. Which is the correct meaning of word ‘embargo’?
(A) landing place
(B) prohibition
(C) disease of eye
(D) cargo

Answer: Option B

2. An agreement enforceable by law at the instance of one or more of the parties and not of other or others under Section 2(i) of the Indian Contract Act is called-
(A) a valid contract
(B) an illegal contract
(C) a void contract
(D) a voidable contract

Answer: Option D

3. Claim for necessaries of life supplied to a minor under Section 68 of the Indian Contract Act-
(A) cannot be enforced at all
(B) can be enforced against the minor personally on attaining majority
(C) can be enforced against the minor’s property or estate
(D) can be enforced against the guardian, if any, of the minor

Answer: Option C

4. An act, to be called on ‘act of firm’, within the meaning of section 2(a) of the Indian Partnership Act, 1932 is-
(A) every act of the partners
(B) only such acts which give rise to a enforceable by or against the firm
(C) such acts which do not give rise to a right enforceable by or against the firm
(D) either (A) or (B) or (C)

Answer: Option B

5. Which of the following is a valid partnership?
(A) partnership between two partnership firm
(B) partnership between one partnership firm and an individual
(C) partnership between individual members of one firm and the individual members of another firm
(D) neither (A) nor (B) nor (C)

Answer: Option B

6. Easement is a right-
(A) in rem
(B) in personam
(C) neither (A) nor (B)
(D) in rem in general but in personam in exceptional cases

Answer: Option B

7. Damages awarded for tortuous liabilities are-
(A) liquidated
(B) unliquidated
(C) penal
(D) none of the above

Answer: Option B

8. Defamation by spoken words or gestures is known as-
(A) Innuendo
(B) Slander
(C) Libel
(D) None of the above

Answer: Option B

9. The principle ‘facts speak for themselves’ is expressed by the maxim-
(A) Ubi jus ibi remedium
(B) Res ipsa Loquitur
(C) Novus Actus Interveniens
(D) Causa Causams

Answer: Option B

10. The liability of a master for acts of his servant in Law of Torts is called-
(A) Absolute liability
(B) Tortious liability
(C) Vicarious liability
(D) None of the above

Answer: Option C

11. You have to identify the particular Section of Transfer of Property Act to which the following quotation relates:

“where a granter has purported to grant an interest in land which he did not at the time possesses, but subsequently acquires, the benefit of his subsequent acquisition, goes automatically to the earlier grantee, or as it is usually expressed, feeds the estoppal.”
(A) Section 40
(B) Section 41
(C) Section 42
(D) None of the above

Answer: Option D

12. Section 53a of the transfer of Property Act, 1882 deals with-
(A) fraudulent transfer
(B) transfer by ostensible owner
(C) part performance
(D) None of the above

Answer: Option C

13. Determination of lease is dealt with under the Transfer of Property Act, 1882 in-
(A) Section 108
(B) Section 107
(C) Section 113
(D) Section 111

Answer: Option D

14. Section 52 of the Transfer of Property Act, 1882 imposes a prohibition on transfer or otherwise dealing of an property during the pendency of a suit, provided the conditions laid down in section are satisfied. The statement is:
(A) false
(B) true
(C) partly true
(D) None of the above

Answer: Option B

15. The definition of ‘Sale’ is contained in the Transfer of Property Act, 1882 in Section-
(A) 105
(B) 100
(C) 54
(D) None of the above

Answer: Option C