CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 120

  • July 29, 2017
  • 3:30 pm
  • Abhay Sharma

1. Vast powers and functions vested in the Indian President make him:
a. Almosta dictator
b. A benevolent ruler
c. Real head of the Government
d. A nominal Constitution Head

Answer: Option D

2. Only that person can be appointed a judge of the Supreme Court who is a citizen of India and:
a. judge of the High Court for at least five years.
b. advocate of the Supreme Court for at least 10 years’ standing.
c. judge of the High Court for at least ten years.
d. advocate of the High Court for at least fifteen years.

Answer: Option A

3. While a proclamation of emergency is in operation the State Government:-
a. Cannot legislate.
b. Can legislate only on subjects in the Concurrent List.
c. Can legislate on the subject in the State List.
d. Is suspended.

Answer: Option C

4. ‘What cannot be done directly cannot be done indirectly’. This statement epitomises the doctrine of:-
a. Pith and substance.
b. Implied powers.
c. Ancillary powers
d. Colourable legislation.

Answer: Option D

5. Residuary powers are vested in:
a. executive
b. judiciary
c. parliament
d. state legislatures

Answer: Option C

6. Who said that the Supreme Court in India has the highest powers which no other court in the world possess?
a. Mahatma Gandhi
b. Jawahar Lal Nehru
c. Sardar Vallabh Bhai Patel
d. Alladi Krishna Swamy Iyyer

Answer: Option D

7. The Constitution of India is:-
a. Highly federal
c. Neither federal nor unitary
b. Highly unitary
d. Partly federal and partly unitary

Answer: Option D

8. Who amongst the following is not a ‘public officer’ within the meaning of Section 2 (17) of CPC.
a. a Judge
b. a person in service under the pay of Government
c. sarpanch of a Gram Panchayat
d. all of the above

Answer: Option C

9. Give response to the statement Equality before law under Article 14 of the Constitution is with reference to
a. laws enacted by legislature
b. orders passed by the executive
c. notifications issued by the Government only
d. laws enacted by legislature, executive order etc.

Answer: Option D

10. A change of nature of obligation of a contract is known as
a. repudiation
b. rescission
c. alteration
d. none of the above

Answer: Option C