CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 125

  • August 4, 2017
  • 8:00 pm
  • Abhay Sharma

1. Which one of the following cases is not related with Article 19 (1) (a) of the Indian Constitution ?
(a) Prakash Jha International Ltd. V/s Union of India
(b) Secretary, Ministry of I & B V/s C.A.B.
(c) Communist Party of India V/s Bharat Kumar
(d) Kathi Ranning V/s State of Saurashtra

Ans. (d)

Answer: Option D

2. Under Article 338A of the Indian Constitution ‘There shall be a Commission known as _________’.
(a) National Commission for Women
(b) National Commission for Minorities
(c) National Commission for Scheduled Tribes
(d) None of the above

Answer: Option C

3. Article 15(5) was declared as the ‘basic structure’ of Indian Constitution in which of the following case by the Supreme Court ?
(a) Ashok Kumar Thakur V/s Union of India
(b) Indian Medical Association V/s Union of India
(c) Bachpan Bachao Andolan V/s Union of India
(d) All of the above

Answer: Option B

4. Who was awarded Bharat Ratna in 2013 ?
(a) Raghu Nath Mahapatra
(b) Sharmila Tagore
(c) Sachin Tendulkar
(d) None was awarded Bharat Ratna.

Answer: Option D

5. Untouchability in any form has been abolished by which of the following articles of Constitution of India ?
(a) Article 14
(b) Article 16
(c) Article 17
(d) Article 15

Answer: Option C

6. Read the following :
Statement (A) : The Supreme Court in February 2012, in the famous ‘2G-Spectrum Scam’ case, quashed the 2-G Spectrum allotment and directed for its public auction.
Reason (R) : Article 39(b) of the Constitution of India provides that the ownership and control of material resources of the community are so distributed as best to subserve the common good.
Now answer using the codes given below :
(a) (A) and (R) both are true and (R) is the reason of (A).
(b) (A) and (R) both are true, but (R) is not the reason of (A).
(c) (A) is true, but (R) is false.
(d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: Option A

7. Who can seek advisory opinion from the International Court of Justice according to U.N. Charter ?
(a) Security Council
(b) General Assembly
(c) Other organs and specialised Agencies of the United Nations duly authorised by the General Assembly
(d) All of the above

Answer: Option D

8. Who can expel any State from the membership of the United Nations ?
(a) General Assembly
(b) Security Council
(c) General Assembly on the recommendation of the Secretary General
(d) General Assembly on the recommendation of the Security Council

Answer: Option D

9. Which Article of the Untied Nations Charter empowers the Security Council to implement the judgements of the International Court of Justice ?
(a) Article 24
(b) Article 25
(c) Article 94
(d) None of the above

Answer: Option C

10. Which of the following case is related to the Prize Courts ?
(a) The Zamora case
(b) Dr. Babu Ram Saxena V/s State
(c) S.S. Lotus case
(d) Re Castioni

Answer: Option A