CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 127

  • August 12, 2017
  • 10:00 am
  • Abhay Sharma

1.Indira Swahney V. Union of India is a case popularly known as:
a. Ayodhya judgment
b. Mandal judgment
c. Suicide judgment
d. Election Commission judgment

Answer: Option B

2. The Advisory opinion tendered by the Supreme Court:
a. is binding on the President
b. is not binding on the President
c. is binding on the President only if it is unanimously made
d. is not made public at all

Answer: Option B

3. Among the following States, which one sends the highest number of members to Lok Sabha?
a. Andhra Pradesh
b. Bihar
c. Kamataka
d. Madhya Pradesh

Answer: Option A

4. A contract, which is formed without the free consent of the parties, is
a. void ab initio
b. void
c. illegal
d. void ableat the instance of the party whose consent was not free.

Answer: Option D

5. Which of the following legal pleas need not be pleaded
a. estoppel
b. limitation
c. res-judicata
d. none of the above

Answer: Option D

6. At present the Vice President of India is:-
a. Meera Kumari
b. Bhairon SinghShekhawat
c. Dr.KaranSingh
d. A.H.Ansari

Answer: Option D

7. The smallest military outfit is called a
a. Division
b. Brigade
c. Section
d. Platoon

Answer: Option C

8. India’s largest and most sophisticated indigenously built warship which was commissioned in 1994-95 is:
a. INS Delhi
b. INS Mysore
c. INS Satpura
d. INS Kulish

Answer: Option A

9. The Battle of Longewala took place in the year:
a. 1965
b. 1967
c. 1969
d. 1971

Answer: Option D

10. The National Anthem was first sung at this session of the Indian National Congress in 1911:-
a. Pune
b. Calcutta
c. Lucknow
d. Ahmedabad

Answer: Option B