CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 128

  • August 13, 2017
  • 11:00 am
  • Abhay Sharma

1. In a bailable offence:
a. conditions can be imposed while granting bail by the police officer
b. conditions can be imposed while granting bail by the court
c. no condition can be imposed while granting bail by the police officer or by the court
d. only mild conditions can be imposed by the court only

Answer: Option C

2. In case where an inquiry, trial or other proceedings have been conducted in a wrong place:
a. the inquiry, trial or other proceedings shall be void ab initio
b. the inquiry, trial or other proceedings cannot be set aside as void unless it has occasioned in failure of justice
c. the inquiry, trial or other proceedings, cannot be set aside even if it has occasioned in failure of justice
d. either (a) or (c)

Answer: Option B

3. In computing the period of limitation the time during which
a. the accused avoided arrest by absconding has to be excluded
b. the accused remained absent from India has to be excluded
c. both (a) & (b)
d. Neither (a) nor (b)

Answer: Option C

4. Irregularities which do not vitiate trial have been stated in
a. Section 460 of Cr.P.C
b. Section 461 of Cr.P.C
c. Section 462 of Cr.P.C
d. Section 466 of Cr.P.C

Answer: Option A

5. Objection as to the lack of territorial jurisdiction of the criminal court:
a. can be taken before or at the time of commencement of trial
b. can be taken at any time after the commencement of trial
c. can be taken in appeal for the first time
d. all the above.

Answer: Option A

6. Power to recall any witness(es) under Section 311 of Cr.P.C. can be exercised:
a. even after the evidence of both the sides is closed
b. after the evidence of the prosecution is closed, but before the evidence of defence is closed
c. before the evidence of the prosecution is closed, if the witness is to be calledon the motion of the prosecution
d. after the evidence of the prosecution is closed if the witness is called on themotion of the defence

Answer: Option A

7. Words ‘competent jurisdiction’ under Section 39 of CPC refers to
a. pecuniary jurisdiction of transferee court
b. territorial jurisdiction of the transferee court
c. pecuniary and territorial jurisdiction of the transferee court
d. none of the above

Answer: Option C

8. Section 428 Cr.P.C provides for concession to the effect that period of detention undergone by accused be set off
a. against the substantive period of imprisonment awarded;
b. against the period of imprisonment in default of payment offine.
c. (a) & (b) above. .
d. none of the above.

Answer: Option A

9. Under Section 167 of Cr.P.C, the Magistrate can authorise detention for a total period of 90 days during investigation, in cases of offences punishable
a. with death
b. with imprisonment for life
c. with imprisonment for a term not less than 10 years
d. all the above

Answer: Option D

10. Under Section 216 of Cr.P.C, the Court has the power to:
a. add to the charge(s) already framed
b. alter the charge(s) already framed
c. neither to alter nor to add to the charge already framed
d. add to and alter the charge both

Answer: Option D