CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 129

  • August 14, 2017
  • 10:00 am
  • Abhay Sharma

1. Under Order VI, Rule 17 of CPC, an application for amendment of pleadings can be allowed .
a. before the commencement of trial
b. after the commencement of trial
c. either before or after the commencement of trial
d. none of the above

Answer: Option A

2. Under .Section 315 of Cr.PC
a. an accused cannot be a witness
b. an accused can be compelled to give his own evidence generally
c. an accused can be called as a witness only on his own request in writing
d. either (a) or (b)

Answer: Option C

3. Under Section 439 of Cr.PC, the jurisdiction to cancel the bail vests with:
a. The Court of Sessions
b. The High Court
c. The Court of Magistrate
d. Only(a) &(b)

Answer: Option D

4. With reference to Crime response the following:
a. it is a state wrong
b. it is a civil wrong
c. it is a private wrong
d. none of the above

Answer: Option A

\

5. Actus reus includes:
a. positive (intentional doing) as well as negative (intentional non-doing. ie.omission) acts.
b. only positive acts.
c. external (bodily) as well as internal (mind) acts
d. both (a) and (c)

Answer: Option D/span>

6. Section 34 of IPC
a. creates a substantive offence
b. is a rule of evidence
c. both (a) and (b)
d. neither (a) nor (b)

Answer: Option B

7. Preparation and attempt are two stages of commission of crime. Preparation is not punishable generally but attempt is. One basic reason as to why preparation is not punishable is that there:
a. is no nexus between preparation and attempt.
b. can be chances of change of mind before commission of offence
c. is absence of intention.
d. is absence of attempt.

Answer: Option B

8. Illegal signifies:
a. everything which is an offence
b. everything which is prohibited by law
c. everything which furnishes ground for civil action
d. all the above

Answer: Option D

9. How many types of punishments have been prescribed under the Indian Penal Code:
a. three
b. six
c. five
d. four

Answer: Option C

]

10. Second appeal under Section 100 of CPC lies
a. on question off acts
b. on substantial questions of law
c. on mixed question of law & fact
d. none of the above

Answer: Option B