CIVIL JUDGE EXAM PRACTICE PAPER 130

  • August 18, 2017
  • 10:00 am
  • Abhay Sharma

1.Which is the correct meaning of word ‘embargo’?
(A) landing place
(B) prohibition
(C) disease of eye
(D) cargo

Ans: (B)

2. An agreement enforceable by law at the instance of one or more of the parties and not of other or others under Section 2(i) of the Indian Contract Act is called-
(A) a valid contract
(B) an illegal contract
(C) a void contract
(D) a voidable contract

Ans: (D)

3. Claim for necessaries of life supplied to a minor under Section 68 of the Indian Contract Act-
(A) cannot be enforced at all
(B) can be enforced against the minor personally on attaining majority
(C) can be enforced against the minor’s property or estate
(D) can be enforced against the guardian, if any, of the minor

Ans: (C)

4. An act, to be called on ‘act of firm’, within the meaning of section 2(a) of the Indian Partnership Act, 1932 is-
(A) every act of the partners
(B) only such acts which give rise to a enforceable by or against the firm
(C) such acts which do not give rise to a right enforceable by or against the firm
(D) either (A) or (B) or (C)

Ans: (B)

5. Which of the following is a valid partnership?
(A) partnership between two partnership firm
(B) partnership between one partnership firm and an individual
(C) partnership between individual members of one firm and the individual members of another firm
(D) neither (A) nor (B) nor (C)

Ans: (C)

6. Easement is a right-
(A) in rem
(B) in personam
(C) neither (A) nor (B)
(D) in rem in general but in personam in exceptional cases

Ans: (A)

7. Damages awarded for tortuous liabilities are-
(A) liquidated
(B) unliquidated
(C) penal
(D) none of the above

Ans: (B)

8. Defamation by spoken words or gestures is known as-
(A) Innuendo
(B) Slander
(C) Libel
(D) None of the above

Ans: (B)

9. The principle ‘facts speak for themselves’ is expressed by the maxim-
(A) Ubi jus ibi remedium
(B) Res ipsa Loquitur
(C) Novus Actus Interveniens
(D) Causa Causams

Ans: (B)

10. The liability of a master for acts of his servant in Law of Torts is called-
(A) Absolute liability
(B) Tortious liability
(C) Vicarious liability
(D) None of the above

Ans: (C)