Civil Judge Exam Practice Paper 21

  • December 7, 2016
  • 3:34 pm
  • Rakesh Singh Bhadoriya

cjp1. ‘Redemption is the heart of mortgage’ was observed by
(a) Lord Develin
(b) Lord Davey
(c) Lord Halsburry
(d) None of the above

2. In which of the following sections of T.P. Act ‘transfer by ostensible owner’ is provided :
(a) Section 39
(b) Section 41
(c) Section 40
(d) Section 42

3. In which of the following sections of T.P. Act, transfer in favour of unborn person can be made :
(a) Section 13
(b) Section 12
(c) Section 14
(d) Section 15

4. Which one of the following sections of the T.P. Act provides that when there is a conflict between marshalling and contribution, marshalling shall prevail ?
(a) Section 80
(b) Section 81
(c) Section 82
(d) Section 83

5. Muhammad Afzal V/s Ghulam Kasim (1903) ILR Cal 843 is a leading case on which of the following ?
(a) Rule against perpetuity
(b) Equity of redemption
(c) Doctrine of election
(d) Doctrine of holding over

Ans. (c)

Answer: Option C

6. In case of transfer of property for the benefit of the public which of the following restrictions shall not apply ?
(a) Rule against perpetuity
(b) Transfer to take effect on failure of prior interest
(c) Direction of accumulation
(d) All of the above

Ans. (d)

Answer: Option D

7. Which of the following is not correctly matched under T.P. Act ?
(A) Universal donee – S. 128
(B) Doctrine of Part performance – S. 53A
(C) Marshalling by subsequent purchaser – S. 65
(D) Mortgagee’s right to forclosure or sale – S. 67

Choose the right answer :
(a) Only (A)
(b) Both (A) and (B)
(c) Only (C)
(d) Both (C) and (D)

Ans. (c)

Answer: Option C

8. The following leading cases are related to which of the following subjects ?
A. Gopal V/s Parsottam
B. Santely V/s Wilde
C. Kedar Lal V/s Hari Lal
D. Ali Hussain V/s Nilla Kandan

Choose the correct answer :
(a) Lease
(b) Gift
(c) Mortgage
(d) None of the above

Ans. (c)

Answer: Option C

9. Under the Constitution of India all aspects of family law are provided in the
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) None of the above

Ans. (c)

Answer: Option C

10. A marriage under Hindu Law between Sapindas parties shall be valid
(a) If the custom or usage governing each of them permits.
(b) If the custom or usage governing any of them permits.
(c) Either (a) or (b).
(d) Neither (a) nor (b).

Ans. (a)

Answer: Option A

11. Adultery is a ground under Hindu Marriage Act, 1955 for
(a) judicial separation
(b) divorce
(c) judicial separation and divorce both
(d) only divorce and not judicial separation

Ans. (c)

Answer: Option C

12. A Hindu wife can adopt a boy and a girl simultaneously
(a) without consent of husband
(b) with the consent of husband
(c) cannot adopt
(d) None of the above

Ans. (b)

Answer: Option B

13. Disposal of immovable property of a minor by his natural guardian is
(a) valid
(b) void
(c) voidable at the option of transferee
(d) voidable at the option of minor

Ans. (d)

Answer: Option D

14. In India a decree of restitution of conjugal rights can be executed by
(a) attachment of the property of respondent
(b) arrest of the respondent
(c) attachment of property and arrest of respondent, both
(d) either attachment of property or by arrest of respondent and fine

Ans. (a)

Answer: Option A

15. Bigamous marriage under the Hindu Marriage Act, 1955 is
(a) Valid
(b) Void
(c) Voidable
(d) Irregular

Ans. (b)

Answer: Option B

16. Punishment for violation of condition as to age as provided under Section 5(III) of the Hindu Marriage Act, 1956, has been provided under which of the following section of the Hindu Marriage Act, 1956 ?
(a) Section 18(b)
(b) Section 17
(c) Section 18(a)
(d) None of the above

Ans. (c)

Answer: Option C

17. Hanuman Prasad V/s Mst. Babooee Mumraj case is related to which of the following ?
(a) Adoption
(b) Guardianship
(c) Marriage
(d) Maintenance

Ans. (b)

Answer: Option B

18. A Hindu husband converting to Islam and marrying again will be guilty of bigamy. It was held in which of the following case ?
(a) Bahurao V/s State of Maharashtra
(b) Dr. A.N. Mukherji V/s State
(c) Sarla Mudgal V/s Union of India
(d) P.V. Venkatraman V/s State

Ans. (c)

Answer: Option C

19. Under Hindu law where the husband creates a condition in which the wife is compelled to leave the conjugal home and live separately
(a) the husband may sue for divorce
(b) the wife will be held guilty of desertion
(c) the marriage is irretrievably broken down
(d) the husband is guilty of constructive desertion

Ans. (d)

Answer: Option D

20. An illegitimate minor child under Section 20 of the Hindu Adoptions and Maintenance Act is entitled to claim maintenance during his minority from
(a) Father
(b) Mother
(c) Grandfather
(d) Both (a) & (b)

Ans. (d)

Answer: Option D

21. A Hindu father-in-law is bound to maintain widow daughter-in-law if
(a) she is having no property or income
(b) she is unable to obtain maintenance out of estate of deceased husband
(c) she cannot obtain maintenance from children
(d) All of the above

Ans. (d)

Answer: Option D

22- Under section 41 of Criminal Procedure Code, the power of police to arrest a person
(a) Covers all cases.
(b) Is limited to cases of mere suspicion.
(c) Is confined to cases of reasonable suspicion.
(d) Does not cover cases of Army deserters.
Ans.: (c)

Answer: Option C

23- Under section 27 of the Criminal Procedure Code, the age of Juvenile is
(a) 16 years
(b) 18 years
(c) 12 years
(d) None of the above
Ans.: (a)

Answer: Option A

24- Who writes evidence in a criminal trial
(a) Any employee of the Court.
(b) Magistrate
(c) Advocate
(d) Expert
Ans.: (b)

Answer: Option B

25- Which section of Criminal Procedure Code applies when the officer incharge of a Police Station receives information that a person has committed suicide, he will immediately report to the Executive Magistrate?
(a) Section 169
(b) Section 173
(c) Section 174
(d) Section 178
Ans.: (c)

Answer: Option C