• LOGIN
    • No products in the cart.

Civil Judge Exam Practice Paper 24

civil judge exam

1 Under Section 439 of Cr.PC, the jurisdiction to cancel the bail vests with:
a. The Court of Sessions
b. The High Court
c. The Court of Magistrate
d. Only(a) &(b)

Answer: Option d

2. With reference to Crime response the following:
a. it is a state wrong
b. it is a civil wrong
c. it is a private wrong
d. none of the above

Answer: Option a

3. Actus reus includes:
a. positive (intentional doing) as well as negative (intentional non-doing. ie.omission) acts.
b. only positive acts.
c. external (bodily) as well as internal (mind) acts
d. both (a) and (c)

Answer: Option d

4. Section 34 of IPC
a. creates a substantive offence
b. is a rule of evidence
c. both (a) and (b)
d. neither (a) nor (b)

Answer: Option B

5. Preparation and attempt are two stages of commission of crime. Preparation is not punishable generally but attempt is. One basic reason as to why preparation is not punishable is that there:
a. is no nexus between preparation and attempt.
b. can be chances of change of mind before commission of offence
c. is absence of intention.
d. is absence of attempt.

Answer: Option B

6. Illegal signifies:
a. everything which is an offence
b. everything which is prohibited by law
c. everything which furnishes ground for civil action
d. all the above

Answer: Option d

7. How many types of punishments have been prescribed under the Indian Penal Code:
a. three
b. six
c. five
d. four

Answer: Option c

8. Second appeal under Section 100 of CPC lies
a. on question off acts
b. on substantial questions of law
c. on mixed question of law & fact
d. none of the above

Answer: Option B

9. Contents of a document under Section 59 of Evidence Act
a. can be proved by oral evidence
b. cannot be proved by oral evidence
c. mayor may not be proved by oral evidence
d. can only be proved by oral evidence under the order of the court

Answer: Option B

10. Estoppel
a. is a cause of action in itself
b. creates a cause of action
c. both (a) & (b) are correct
d. neither (a) nor (b) is correct

Answer: Option d

11. In criminal trials, the accused justification of an offence
a. beyond reasonable doubt
b. prima facie
c. substantially has to establish his plea mitigation or
d. partially

Answer: Option B

12. Necessity rule as to the admissibility of evidence is applicable, when the maker of a statement
a. is dead or has become incapable of giving evidence
b. is a person who can be found but his attendance cannot be procured without unreasonable delay or expenses
c. is a person who cannot be found
d. all of the above

Answer: Option d

13. Re-examination of a witness
a. can be for the purposes of filling what is left-over in examination-in-chief
b. can be for the purposes of explaining the matters referred to in cross examination.
c. can be for the purposes of explaining the matters referred to in the examination-in-chief.
d. all the above

Answer: Option B

14. Section 105 of Evidence Act applies to
a. criminal trials
b. civil trials
c. both (a) & (b)
d. neither (a) nor (b)

Answer: Option a

15. Testimony of an accomplice before it is accepted &acted upon
a. must be corroborated from the testimony of another accomplice.
b. must be corroborated from an independent source
c. need not be corroborated at all
d. either (a) or (c)

Answer: Option c

16. The term “character” as explained in Section 55 of the Indian Evidence Act, 1872, means
a. good and bad character
b. reputation and disposition of general nature
c. reputation formed on the basis of particular disposition
d. character in a criminal act

Answer: Option B

17. Under the law of evidence, as a general rule
a. opinion on a matter of fact is relevant but not on a matter of law
b. opinion on a matter of law is relevant but not on a matter of fact
c. opinion on a matter of fact and law both are relevant
d. opinion whether on a matter of fact or law, is irrelevant

Answer: Option d

18. In which of the following cases, the punishment must be ‘simple’
a. Refusing to take oath.
b. Disobedience to an order duly promulgated by a public servant.
c. Wrongful restraint.
d. All of the above.

Answer: Option d

19. Fight under Section 159 of IPC signifies
a. two opposite parties actively involved
b. two parties one of which is passive
c. two parties both of which are passive
d. none of the above

Answer: Option a

20. Misconduct in public by a drunken person is
a. public mischief.
b. annoyance
c. intentional insult
d. all of the above

Answer: Option B

December 9, 2016

0 responses on "Civil Judge Exam Practice Paper 24"

Leave a Message

Your email address will not be published.

Address

71 B Jangpura Delhi, New Delhi

Contact

700-003-9965

Email

info@lexhindustan.com
top