• LOGIN
    • No products in the cart.

Civil Judge Exam Practice Paper 26

civil judge exam

01.The provisions of Res Judi-cata also apply to the execution proceedings of a decree: –

(a) True
(b) False
(c) Resjudicata only applies to the suit
(d) Not apply if objection raised by JDR

02.In the case of a public nuisance a suit for declaration and injunction may be instituted by :-

(a) Two persons, with the leave of the court
(b) Two persons having obtained oral consent of the Advocate General
(c) Two persons having Obtained the written consent of the advocate general
(d) Two persons having no special loss by such public nuisance

03.In which of the following cases can C set off the claim?

(a) A sues C on a Bill of Exchange C alleges that A has wrongfully neglected to insure C’s goods and is liable to pay in compensation
(b) A sues B and C for Rs. 1000 The debt is due to C by A alone
(c) A sues B and C for Rs. 1000 The debt is due to C by A alone
(d) A Sues C on a bill of exchange of Rs. 500. C holds a judgement against A for recovery of debt of Rs. 1,000

04.If sufficient cause is shown by the parties for adjourn the hearing of the case the court shall not adjourn the case more than:-

(a) Once
(b) Twice
(c) Three
(d) Four time

05.Where the defendant is confined in a prison, the summons shall be served :-

(a) By affixing out side the prison
(b) By sending process server in the prison
(c) By delivery of the summons to the Officer incharge of the prison for service on the defendant
(d) By production warrant through the court

06.In every case the examination in Chief Shall be :-

(a) On affidavit
(b) Orally
(c) By typing in the court
(d) As court thinks fit

07.Where a suit abates or dismissed u/o 22 of CPC on the same cause of action:-

(a) New suit may institute with the consent of parties
(b) with prior permission of the court fresh suit may file
(c) No fresh suit shall be brought
(d) If sufficient cause shown, then new suit may file

08.Whether a minor on attaining majority may, if a sole plaintiff, apply that a suit instituted in his name by his next friend be dismissed on the ground that it was unreasonable or improper:-

(a) No
(b) With the consent of next friend
(c) Yes
(d) Joint application will be with next friend

09.A lets a farm to B on condition that he shall walk hundred miles in an hour:-

(a) The lease is void
(b) Lease can be executed if B walks 100 miles in a hour
(c) Lease can be executed
(d) Conditional transfer can be made

10.Transferee of the part performance has right to protect his possession :-

(a) Wrong
(b) Right can accrue only after payment of full consideration
(c) Right
(d) Delivery of possession is not neccessary

11.A hires a carriage of B The carriage is unsafe though B is not aware of it and A is injured :-

(a) B is not responsiable to A for the injury
(b) B is responsiable to A for the injury
(c) Both are contributory negligent
(d) No one is responsible for A’s injury

12.In how many years a sentences of imprisonment for life can be commuted by the Govt.

(a) 20 years
(b) 18 years
(c) 14 years
(d) 12 years

13.The term for which the court directs the offender to be imprisoned in default of payment of a fine shall not ex-ceed:-

(a) One third
(b) Half
(c) One fourth
(d) Two third of the term of imprisonment which is maximum fixed for the offence If the offence be punishable with imprisonment as well as fine.

14.Which of the following is usufrutuary mortgage :-

(a) Where without delivery of the possession of the mortgage property binds himself to pay the mortgage money
(b) Where without delivery of the possession to the mortgage but retains the profit of the property
(c) Where mortgagor binds himself to repay the mortgage money on a certain date
(d) None of the above

15.Termination of lease of immovable property shall be in the following manner:-

(a) By oral intimation
(b) By written notice
(c) By sending agent
(d) By telephonic intimation

16.A lease of immovable property from year to year or exceeding one year can be made:-

(a) Only before Notary
(b) Valid if executed before Magistrate
(c) Agreements made by parties will be effective
(d) Only by a registered instrument

17 .Gift comprising of future property is valid :-

(a) Right
(b) Wrong
(c) Gift property may be provide in future to valid it
(d) Future gift will be valid if donee accepted it

18 .Pagree means (as defined in Sec6ofA.C.Act)

(a) Deposits which is refundable
(b) Premium or cash received or claimed in addition to rent
(c) Amount which is received by landlord as agreement
(d) Special amount for special place or accommodation

19.Member of the family :-

(a) Married sister
(b) A friend in service living together
(c) Unmarried sister
(d) Married daughter

20.If any eviction decree is obtained on the basis of compromise then on execution:-

(a) The executing court has not right to enquire about the validity of the decree
(b) Executing court will see whether ground was available or not
(c) Tenant has right to challange the decree as no ground was available u/s 12 of the Act
(d) Landlord has right to impose new condition for execution


Answers

1(a) 2(a) 3(d) 4(c) 5(c) 6(a) 7(c) 8(c) 9(a) 10(c) 11(b) 12(c) 13(c) 14(d) 15(b) 16(b) 17(d) 18(b) 19(c) 20(a)

15 responses on "Civil Judge Exam Practice Paper 26"

  1. Can you tell us more about this? I’d like to find out more details.

  2. alefcV Outstanding post however I was wondering if you could write a litte more on this subject? I ad be very grateful if you could elaborate a little bit more. Appreciate it!

  3. Great web site you have got here.. It’s hard to find good quality writing like yours nowadays.
    I truly appreciate people like you! Take care!!

  4. This is really attention-grabbing, You are a very professional
    blogger. I’ve joined your rss feed and stay
    up for in search of more of your fantastic post.
    Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

  5. Usually I do not read article on blogs, however
    I would like to say that this write-up very compelled me to
    take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me.
    Thank you, very great post.

  6. We stumbled over here from a different web address and thought I might as well check things out.
    I like what I see so i am just following you. Look forward to going over your web page for a second time.

  7. This site certainly has all of the information and facts
    I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

  8. Hello, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you.

  9. When I originally commented I appear to have clicked the
    -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get
    four emails with the same comment. There has to be an easy method you are able to remove me from that service?
    Thank you!

  10. I visit day-to-day a few web sites and websites
    to read articles or reviews, except this weblog gives feature based writing.

  11. It’s really a cool and useful piece of information. I’m
    happy that you simply shared this useful information with us.
    Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  12. Wow, this piece of writing is pleasant, my younger sister is analyzing such things, so I am going to convey her.

  13. Today, while I was at work, my sister stole my apple
    ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop,
    just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now
    destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

  14. Can you tell us more about this? I’d care to find out more details.

  15. you’re really a good webmaster. The website loading pace is amazing.

    It kind of feels that you’re doing any unique trick.
    Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a great process on this
    topic!

Leave a Message

Your email address will not be published.

Address

71 B Jangpura Delhi, New Delhi

Contact

700-003-9965

Email

[email protected]
top