CLAT LLM PRACTICE PAPER 105

  • July 14, 2017
  • 2:30 pm
  • Abhay Sharma

 

1. A total of ……… financial emergencies have been imposed in India till date.
(a) Five
(b) three
(c) one
(d) Zero

Answer: OptionD

2. To relinquish his office, the President of India can submit his resignation to:
(a) Vice-president of India
(b) Chief Justice of India
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Prime Minister of India

Answer: OptionA

3. An advertisement on the window of a bookstore for sale of a stock of books would constitute:
(a) Invitation to offer
(b) Offer
(c) Rescinded Offer
(d) Deemed Acceptance

Answer: OptionA

4. Innuendo, in legal term, is:
(a) Defamation
(b) Nuisance
(c) Trespass
(d) Battery

Answer: OptionA

5. The contract is void when consent is caused by:
(a) Mistake
(b) Undue Influence
(c) Coercion
(d) Fraud

Answer: OptionA

6. ‘World Consumer Rights Day is celebrated every year on:
(a) 15th March
(b) 22nd March
(c) 24th December
(d) 10th March

Answer: OptionA

7. Who wrote the book “ Train to Pakistan”?
(a) Arundhati Roy
(b) Amitav Ghosh
(c) Khushwant Singh
(d) Salman Rushdie

Answer: OptionC

8. Which Indian sportsperson has featured in the 2017 Forbes list of world’s highest paid athletes?
(a) Virat Kohli
(b) Sania Mirza
(c) M.S. Dhoni
(d) Leander Paes

Answer: OptionA

9. National Youth day has been celebrated on ………….. every year since 1985 on the birthday of Swami Vivekanand.
(a) 10th January
(b) 12th January
(c) 13th January
(d) 1st January

Answer: OptionB

10. Which indian bank will set up 100 digital village across the country?
(a) Punjab National Bank
(b) Dena Bank
(c) State Bank of India
(d) Vijaya Bank

Answer: OptionD

Directions: Each question contains 6 statements followed by 4 sets of combinations of 3. Choose the set in which the statements are logically related.
11. A. No Tom is Dick.
B. All Tom are harry
C. Some Tom are Harry
D. Some Harry are not dick
E. No Dick is Harry.
F. All Harry are Tom.
(a) ACE
(b) ADE
(c) DEF
(d) ABD

Answer: OptionD

12. A. Table is a chair.
B. Chair is not stool.
C. Chair is furniture.
D. Table is furniture.
E. Stool is not furniture.
F. Table is stool.
(a) ACE
(b) BCD
(c) ACD
(d) BCE

Answer: OptionC

13. A. All Trucks fly.
B. All Scoters fly.
C. Some cars are not truck
D. Some scooters are not truck.
E. Some cars are Scooters.
F. No cars fly.
(a) FDB
(b) DFB
(c) CED
(d) FAC

Answer: OptionD

Directions: In each of these questions, one term in the given number series is wrong. Find out the wrong term.
14. 11,5,20,12,40,26,74,54
(a) 5
(b) 20
(c) 40
(d) 26

Answer: OptionC

15. 8,14,26,48,98,194,386
(a) 14
(b) 48
(c) 98
(d) 194

Answer: OptionB