CLAT LLM TEST PAPER 121

  • July 30, 2017
  • 10:30 pm
  • Abhay Sharma

 

SECTION I- ENGLISH
Direction: Choose the word which is most nearly the SAME in meaning to the word printed in capital as used in the passage.
1. IMPENDING
a. close
b. Late
c. Foreseen
d. Imminent
e. careful

Answer: Option D

2. CALLOUS
a. mindful
b. apathetic
c. sympathetic
d. concerned

Answer: Option B

3. DRAGGING
a. speeding
b. pacing
c. delaying
d. moving

Answer: Option C

Directions: Given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct mark ’No correction’ required’ as the answer.

4. FBIs are reviewing their exposure in companies with a poor payback record and harden their stand on compromise deals.
a. harden its stand
b. harded their stand
c. hardening their stand
d. No correction required

Answer: Option C

5. Some of the factors that are responsible for the use of the mechanized systems is the non-availability of land required for adopting simpler natural systems.
a. Some factors that are
b. Of the factors that are
C. One of the factors that are
d. No correction required

Answer: Option C

SECTION II- GENERAL KNOWLEDGE/ CURRENT AFFAIRS

6. Which institute has been selected as the first recipient of the prime minister’s yoga award?
A. Swami vivekanad yoga anusandhan sanstha, Banglore
B. Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute, Pune
C. Lakshmibai National Institute of Physical Education, Gwalior
D. Morarji Desai National Institute of Yoga, New Delhi

Answer: Option B

7. The 2017 united nation public servie day is observed on which day?
A. June 21
B. June 22
C. June 24
D. June 23

Answer: Option D

8. Who has been appointed as the new Deputy Chairman of the International Cricket Council (ICC) Board?

A. Nizamuddin Chowdhary
B. David Richrdson
C. Imran Khawaja
D. James Sutherland

Answer: Option C/span>

9. Who will bwcome the first Indian woman wrestler to compete in the world Wrestling entertainment?
A. Pinki Rani
B. Kavita Devi
C. Sakshi Malik
D. Geeta Phogat

Answer: Option B

10. Do or Die is a slogan is associated with which movement?
A. Non- cooperation movement
B. Quit India Movement
C. Civil Disobedience Movement
D. Swadeshi movement

Answer: Option B

SECTION III- LOGIACAL REASONING

In a Family, there are six members A,B,C,D,E and F. A is married to lady B. D is the only son of C who is the brother of A. E is the sister of D. B is the daughter-in-law of F, whose husband has died.
11. How is F related to A?
(a) Mother
(b) Sister-in-law
(c) Sister
(d) Mother-in-law

Answer: Option A

12. How is E related to C?
(a) Sister
(b) Daughter
(c) Cousin
(d) Aunt

Answer: Option D

13. Who is C to B?
(a) Brother
(b) Brother-in-law
(c) Son-in-law
(d) Nephew

Answer: Option B

14. C is the brother of A; B is the daughter of A; E is the sister of C; and D is the bother of B. Who is the uncle of D?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Answer: Option A

15. Cataract – Eye; Pyrrhoea- ?
(a) Breath
(b) Tongue
(c) Ears
(d) Teeth

Answer: Option D