CLAT LLM TEST PAPER 124

  • August 2, 2017
  • 10:30 pm
  • Abhay Sharma

 

SECTION I- ENGLISH
1. Breeze : Cyclone then Drizzle : ?
A. Storm
B. Flood
C. Earthquake
D. Downpour

Answer: Option D

2.Venerate : Worship :: Extol : ?
A.Recommend
B.Compliment
C. Glorify
D. Homage

Answer: Option C

3. Jeopardy : Peril :: Jealousy : ?
A. Envy
B. Lust
C. Secure
D. Romance

Answer: Option A

4. Spotting errors in English
A. It came to
B. my notice
C. lately
D. No Error

Answer: Option A

5. Spotting errors in English
A. I enquired of him
B. why he is so negligent
C. in his studies
D. No Error

Answer: Option B

SECTION II- GENERAL KNOWLEDGE/ CURRENT AFFAIRS
6. Which committee has recommended change in the structure and ecosystem in the Indian cricket board?
A. RM Lodha committee
B. Kirit Parikh committee
C. Bibek Debroy committee
D. Naresh Chandra committee

Answer: Option A

7. Who has won the 2016 Miami Open Men’s singles title?
A. Rafael Nadal
B. Novak Djokovic
C. David Ferrer
D. Kei Nishikori

Answer: Option B

8. Sabarimala is located in which of the following states?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Telangana

Answer: Option A

9. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
A. Hakim AzmaL Khan
B. Abul Kalam Azad
C. Rafi Ahmad Kidwai
D. Badruddin Taiyabji

Answer: Option B

10. In which year Jahangir issued the charter to East India Company for establishing the trade establishments in India?
A.1615
B.1616
C.1617
D.1618

Answer: Option C

SECTION II- LOGICAL REASONING

11. Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions:
I. Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.
II. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows

Answer: Option D

I. .
12. Statements: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come.
Conclusions:
I. The population of developing countries will not continue to increase in future.
II. It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows

Answer: Option B

13. Statements: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.
Conclusions:
I. Method of increasing the readership of newspapers should be devised.
II. A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows

Answer: Option D

14. statements: I The government has recently fixed the fees for professional courses offered by the unaided institutions which are much lower than the fees charged last year.
I. II The parents of the aspiring students launched a severe agitation last year protesting against the high fees charged by the unaided institutions.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes

Answer: Option B

15.
Statements:
I. I All the schools in the area had to be kept closed for most part of the week.
II. II Many parents have withdrawn their children from the local schools.
A. Statement I is the cause and statement II is its effect
B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes

Answer: Option D